שמעתם פעם על משכנתא הפוכה?

נכס מקרקעין יכול לשמש כבטוחה להחזרת הלוואה. אם למשל כבר קיימת דירה, ניתן לשעבד אותה לטובת משכנתא ולהשתמש בכסף למחיה, לעזרה לילדים, לטיול, לטיפול רפואי דחוף וכן הלאה. עסקה כזו מכונה "משכנתא הפוכה" וכדאי להכיר אותה.

ראשית, משכנתא הפוכה מיועדת לאנשים שכבר סיימו לשלם על הדירה שלהם. בפועל, מדובר על קהל יעד של בני 60 פלוס או על כאלה שהשיגו הון עצמי גבוה לפני העסקה המקורית על המשכנתא.
שנית, יש לזכור שאת הנכס אפשר לשעבד לבנק, לחברת ביטוח או לכל גוף פיננסי אחר ומנגד לקבל הלוואה שאינה מוגבלת בזמן ולא צריך להחזיר אותה בהחזרים חודשיים שוטפים. 

בלי החזר חודשי, עם ריבית: היתרונות של משכנתא הפוכה
מבחינה פיננסית נטו, היתרון של משכנתא הפוכה הוא שלא צריך לעשות ביטוחי חיים כמו במשכנתא רגילה ואין את השלב המקדמי של מבדקי הכנסה. מבחינת המלווה, ההכנסה השוטפת לא רלוונטית כי אין החזרים שוטפים שבהם צריך לעמוד. מעבר לכך, משכנתא הפוכה אפשר לרוב לפרוע בכל נקודת זמן, ללא עמלת פירעון מוקדם וללא קנסות. 

עוד חשוב להדגיש שהלווים נשארים בעלי הבית ויכולים להמשיך לגור בו לכל אורך תקופת ההלוואה. מן הצד השני של המתרס, המלווה רגוע כי יש לו שעבוד על הנכס ומשום שהוא עדיין מרוויח מהריבית: גם אם הריבית לא משולמת בכל חודש בחודשו, היא עדיין נצברת ונרשמת בספרי הבנק כרווח. 

בבוא הזמן ובכל רגע שבו הלווה מחליט על כך, הדירה יכולה להימכר והבנק יקבל את סכום ההלוואה בתוספת הריבית שנצברה. בנוסף, את המהלך הזה על משכנתא הפוכה ניתן לבצע גם חלילה בעת מוות של הלווה. במידה ונותרת יתרה בעת מכירת הנכס, העודף עובר ללווה או ליורשיו. 

האם זה משתלם לכולם?

ענף ההלוואות בכלל והתחום של משכנתאות בפרט דינאמי מכפי שנהוג לחשוב ומשתנה לפי צרכים שמגיעים מהשטח. נכון להיום, הרבה אנשים מגלים את היתרונות של משכנתא הפוכה על רקע יוקר המחיה ובגלל ההישענות של הצעירים על ההורים והצורך שלהם במימון. אז במקום לשמור לילדים את הירושה, המון אנשים מחליטים לקחת משכנתא הפוכה עכשיו ולעזור להם לרכוש דירה. 

באופן עקרוני, הזכאות למשכנתא הפוכה שמורה עבור בני 60 פלוס שיש ברשותם נכס מגורים, ללא חובות, שעבודים או עיקולים. לחילופין, זכאים גם מי שברשותם משכנתא רגילה ביתרה נמוכה והם רוצים להחליף אותה במשכנתא הפוכה. 

לא לשכוח את החיכוכים המשפחתיים

גם במשכנתא הפוכה קייימים מסלולים שונים שתלויים בלווים, בצרכים ובהחלטות שלהם בנוגע להחזר. לכן צריך לבחון כל מקרה לגופו ולזכור שבסופו של דבר, עדיין מדובר על הלוואה שאותה צריך להחזיר. על אף התנאים האטרקטיביים והעובדה שניתן להמשיך לגור בנכס, יש לברר למשל מה גובה הריבית שנצברת, מה צפי הסכום למכירת הנכס ומה עושים אם רוצים לקבל את הכסף כדי לעבור לדיור מוגן.

בכל מקרה, צריך גם להתייעץ עם אנשי מקצוע ולהכניס לחישוב דמי טרחת עורכי דין, הוצאות פתיחת תיק (כ-1%-2% מערך הנכס), ביטוח על הדירה, תשלום דמי שירות ודמי טרחה לשמאי. תרגישו חופשי ליצור קשר לבדוק כדאיות.

אתר זה נבנה באמצעות